Zelena tranzicija u fokusu: Elektrotehnički fakultet predvodi dijalog o obnovljivim izvorima energije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa kompanijom Siemens  i Inženjerskom komorom Crne Gore organizovao je okrugli sto na temu integracije obnovljivih izvora energije u distributivne i prenosne elektroenergetske mreže.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Budimir Lutovac, naglasio je u svom uvodnom obraćanju važnost zajedničkih napora industrije, naučne i akademske zajednice, kao i civilnog društva, u prelasku ka energetskoj tranziciji za održivu budućnost.

"Suočeni smo sa izazovima i prilikama kakve do sada nisu zabilježene. Osnovni imperativ je ublažavanje klimatskih promjena, što zahtijeva zelenu tranziciju i dekarbonizaciju proizvodnje električne energije," izjavio je prof. Lutovac.

U fokusu diskusije bila je vitalna uloga elektroenergetike kao privredne grane u savremenom društvu, sa sve većim naglaskom na održivost.

Dekan Lutovac je istakao: "Zelena tranzicija, koja podrazumijeva prelazak sa tradicionalnih, ugljenično-intenzivnih modela ekonomije na održive alternative, ključna je za dugoročnu održivost naše planete."

Na okruglom stolu predstavljeni su i Siemens-ovi napredni sistemi za upravljanje solarnim elektranama, skladištima električne energije i mikromrežama.

"Integracija obnovljivih izvora energije, iako je puna izazova, nudi rješenja poput razvoja pametnih mreža koje omogućavaju efikasnije upravljanje elektroenergetskim sistemima," dodao je dekan Lutovac, naglašavajući važnost tehnološkog napretka i inovativnih pristupa.

"Današnji skup potvrdio je da, uprkos tehničkim i regulatornim izazovima, postoji jasna putanja ka integraciji obnovljivih izvora energije koja može značajno doprinijeti stabilnosti i održivosti elektroenergetskih sistema," zaključio je prof. dr Budimir Lutovac.

Okrugli sto je pružio platformu za razmjenu znanja i ideja, te postavio osnove za dalje unapređenje saradnje između akademske zajednice, industrije i regulatornih tijela u cilju ostvarivanja zelenije budućnosti. Na stolu su se mogla čuti i mišljenja eksperata iz ove oblasti iz  Njemačke i Austrije.

Ovaj skup je dio serije okruglih stolova koje Univerzitet Crne Gore organizuje povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja. NJihov cilj je razmatranje ključnih tačaka koje determinišu daljnji razvoj crnogorske zajednice, produkovanje konkretnih predloga za unapređenje odnosno redefinisanje markiranih oblasti, među kojima je i energetska efikasnost. Namjera je da se jasno argumentovani i precizno artikulisani predlozi naše akademske zajednice na kraju publikuju pod nazivom Crna Gora 2024-2034: vizija i preporuke Univerziteta Crne Gore i zvanično upute Vladi Crne Gore i Skupštini Crne Gore na razmatranje, ali i cijeloj stručnoj i opštoj javnosti na uvid.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.