Posjeta ambasadora Republike Turske i predstavnika Turske pomorske komore Pomorskom fakultetu Kotor.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru posjete Crnoj Gori i gradu Kotoru, delegacija Pomorske komore Turske predvođena ambasadarom Republike Turske u Crnoj Gori, njegovom ekselencijom gospodinom Barišom Kalkavanom, boravila je u posjeti Pomorskom fakultetu Kotor u petak, 26. aprila 2024. godine. Delegaciju Turske pomorske komore činili su predsjedavajući Komore, gospodin Tamer Kiran, predsjednik Skupštine Pomorske komore, gospodin Bašaran Bairak, i drugi predstavnici Upravnog odbora ove najznačajnije asocijacije u pomorskom sektoru Turske koja broji više od 11 hiljada firmi. Gostima se u ovoj posjeti Fakultetu pridružio i direktor Luke Kotor, gospodin Ljubo Radović.

Uvažene goste su ispred Pomorskog fakulteta Kotor dočekali dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač, prodekanica za razvoj i komunikaciju, doc. dr Zorica Đurović, saradnici i doktorandi Fakulteta, kap. Igor Petrović, kap. Ivan Mraković i mr Nemanja Pudar, te ostalo osoblje Fakulteta koje se potrudilo da na najbolji način ugosti ovu visoku delegaciju.

Njegova ekselencija, gospodin Kalvakan i predsjedavajući Komore, gospodin Kiran, istakli su zadovoljstvo i zahvalnost što im se ukazala prilika da u okviru posjete Crnoj Gori obiđu i Pomorski fakultet Kotor i upoznaju se sa njegovom organizacijom i resursima. Nakon uvodne prezentacije o Fakultetu, bilo je razgovora o realizaciji edukacije i obuka pomoraca na Fakultetu i u Crnoj Gori, sličnostima i razlikama u odnosu na sistem u Republici Turskoj, te mogućnostima razvoja daljih zajedničkih aktivnosti sa turskim pomorskim univerzitetima. Pri tom se posebno isticale mogućnosti saradnje sa univerzitetom Piri Reis u Instanbulu sa kojima predstavnici turske Pomorske komore imaju posebno blisku saradnju, a s kojima i sam Fakultet dijeli zajedničke aktivnosti u okviru Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta (IAMU).

Gosti su imali priliku da obiđu i simulatore kojima Fakultet raspolaže, te se i tom prilikom govorilo o oblicima saradnje pomorske privrede sa obrazovnim institucijama, te načinima doprinosa same pomorske privrede unapređenju obrazovanja i praktične obuke budućih pomoraca.

U okviru ove posjete, sa uvaženim predstavnicima Pomorske komore Turske sastali su se i predstavnici Crnogorske plovidbe Kotor, kapetan Goran Idrizović i upravitelj Tripo Franović, pri čemu je bilo govora o i o drugim mogućim oblicima saradnje predstavnika pomorske privrede i vodećih pomorskih kompanija dvije države.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.