Doprinos Pomorskog fakulteta Kotor Boki kotorskoj kao održivoj nautičkoj destinaciji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru ovogodišnjeg Festivala vjetra, u petak, 10 maja 2024. godine, održana je druga po redu konferencija „Boka kotorska kao održiva nautička destinacija“. Konferencija se održala u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, a organizator je Pomorski fakultet Kotor u saradnji sa Jedriličarskim klubom Delfin iz Tivta i uz podršku brojnih sponzora i prijatelja Festivala.

Ovogodišnju Konferenciju otvorio je ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, gospodine Filip Radulović, a učesnike i goste pozdravili su i predsjednik Opštine Tivat, gospodine Željko Komnenović, dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač, predsjednik Jedriličarskog kluba Delfin, dr Frano Tripović, i direktorica Konferencije, doc. dr Zorica Đurović, prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta Kotor.

Konferencija je obuhvatila dvije tematske sesije. Prva panel sesija naslovljena je „Mogućnost pravnog regulisanja dekarbonizacije manjih plovila u Boki kotorskoj”, dok se druga panel diskusija vodila na temu „Plovidba i plovni putevi u Boki kotorskoj: sigurnost i stvarnost”.

Uvod u prvi panel dala je prof. dr Jelena Nikčević, profesorica pomorskog prava na Pomorskom fakultetu Kotor, koja je predstavila postojeće pravne okvire i izazove kada je dekarbonizacije plovila u pitanju. U nastavku, vlasnik kompanije Omega Team, kap. Vladimir Šparović, predstavio je interesantnu projektnu ideju u vezi sa primjenom inovativne tehnologije za dekarbonizaciju  plovila i vozila u Boki kotorskoj.

Uslijedila je interesantna I konstruktivna panel diskusija kojom je moderirala prof. dr Tatijana Dlabač, dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, dok su učesnici bili: mr Nikola Marku iz Ministarstva saobraćaj i pomorstva, gospodin Dragan Boričić iz Tehničkog inspektorata Uprave pomorskog saobraćaja i upravljanja lukama, prof. dr Maja Krčum sa Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i gospodin Risto Lučić, vlasnik kompanije Una Montenegro. U okviru odgovora na pitanja moderatorke i publike, učesnici su se trudili da daju više informacija u vezi sa ingerencijama, aktivnostima i planovima organizacija koje predstavljaju, te svoja stručna mišljenja, iskustva i ideje u vezi sa mogućim načinima sa smanjenje emisije štetnih gasova, prvenstveno sa manjih plovila u našem Zalivu.

Temu drugog panela najavio je mr Ivan Mraković sa Pomorskog fakuleta Kotor, koji je u svojoj prezentaciji dao osvrt na aktuelno stanje u Boki kada su u pitanju različiti aspekti organizacije plovidbe Zalivom. Komandant Gian Luca Menabene, kapetan fregate Italijanske obalne straže, predstavio je primjer organizacije pomorskog saobraćaja u luci La Spezia, a prof. dr Rino Bošnjak, s Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, predstavio je primjer Vrata Splita. Panel diskusijom u nastavku moderirao je mr Igor Stanovčić sa Pomorskog fakulteta Kotor, a učesnici ovog panela bili su: mr Nikola Marku iz Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, gospodin Haris Husić, v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kap. Boris Smolović ispred pilota Luke Kotor, Siniša Luković, novinar i publicista, i gospođa Nevena Božović iz kompanije Una Montenegro. I ovaj panel izazvao je veliku pažnju publike, koja je nakon pitanja moderatora iskoristila priliku da otvori veliki broj konkretnih tema kada je u pitanju regulisanje pomorskog saobraćaja u Boki.

Nakon iscrpnih i konstruktivnih diskusija na teme koje očigledno zahtijevaju veliku pažnju i posvećenost kada je u pitanju održivost Boke kao nautičke destinacije, plan je da se sumiraju informacije i potencijalni zaključci koji će poslužiti kao osnova za dalju komunikaciju u vezi sa razmatranim pitanjima. Takođe, u okviru navedenih panela, otvoren je i veliki broj drugih tema kojima ćemo se baviti u okviru nekih narednih panela, a nadamo se i još većoj podršci i saradnji institucija, privrede i lokalnih zajednica.

 

Povezani linikovi:

Konferencija galerija

BOKA KOTORSKA KAO ODRŽIVA NAUTIČKA DESTINACIJA: dekanka Pomorskog fakulteta prof dr Tatijana Dlabač (youtube.com)

BOKA KOTORSKA KAO ODRŽIVA NAUTIČKA DESTINACIJA: doc dr Zorica Đurović, Pomorski fakultet Kotor (youtube.com)

BOKA KOTORSKA KAO ODRŽIVA NAUTIČKA DESTINACIJA: Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović (youtube.com)

BOKA KOTORSKA KAO ODRŽIVA NAUTIČKA DESTINACIJA: Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (youtube.com)

BOKA KOTORSKA KAO ODRŽIVA NAUTIČKA DESTINACIJA: Predsjednik JK Delfin dr Frano Tripović (youtube.com)

https://www.dan.co.me/crna-gora/u-tivtu-odrzana-konferencija-boka-kotorska-kao-odrziva-nauticka-destinacija-5238300

https://rtcg.me/vijesti/ekologija/552797/stroze-mjere-protiv-zagadjivaca-mora.html

https://bokanews.me/tivat-medunarodna-naucno-strucna-konferencija-boka-kotorska-kao-odrziva-nauticka-destinacija/

https://novski.me/boka-kotorska-kao-odrziva-nauticka-destinacija-2/

https://gradski.me/odrzana-druga-medjunarodna-konferencija-boka-kotorska-kao-odrziva-nauticka-destinacija/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.