Poziv za studente novinarsta: Radionica o korišćenju baze Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove




Poziv za studente novinarsta: Radionica o korišćenju baze Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

RADIONICA O KORIŠĆENU BAZE IRMCT-A, PROMOCIJI TEMA SUOČAVANJA SA PROŠLOŠĆU,

POMIRENNJU I RATNIM ZLOČINIMA.

 

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Crne Gore poziva sve zainteresovane studente novinarstva sa specijalističkih, magistarskih i master studija, da se prijave za dvodnevnu Radionicu o korišćenju Baze Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT), promociji tema suočavanja sa prošlošću, pomirennju i ratnim zločinima.

Radionica će se održati 28.i 29.maja u Petrovcu, u hotelu Monte Casa. Tokom radionice, stručnjaci iz IRMCT će pružiti obuku o efikasnom korišćenju baze IRMCT-a, pretraživanju relevantnih materijala i pravilnom citiranju izvora. Takođe, biće prezentovani konkretni primjeri prakse u promociji tema ratnih zločina, uključujući kampanje, medijske strategije i angažman novinara, mladih i civilnog sektora.

Očekuje se da će učesnici nakon obuke primijeniti stečeno znanje kako bi kreirali sadržaj i kampanje koje će podići svijest o temama ratnih zločina. Biće podržano 5 istraživačkih priča ili članaka na teme suočavanja sa prošlošću, kulure sjećanja i procesa tranzicione pravde u Crnoj Gori. Tokom cijelog procesa biće osigurana podrška kolega iz Mehanizma i organizovani dodatni sastanci. Cilj nam je da osnažimo mlade novinare i studente novinarstva kako bi aktivno koristili Bazu Mehanizma i doprinijeli širenju svijesti o ratnim zločinima ali i pomirenju.

Učešće je moguće prijaviti najkasnije do 23. maja do 12h, na email adresu vaskrsija@yihr.org. Svi troškovi će biti pokriveni od strane organizatora

Ova aktivnost je dio projekta „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost“ koji se implementira u sklopu „Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja Zapadnom Balkanu“ koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.